Aktualności



Samorząd Uczniowski

Samorząd Uczniowski realizuje wiele zadań oraz organizuje ciekawe imprezy szkolne. Inicjuje i włącza się w akcje charytatywne.

Czytaj więcej...

Świetlica

Najbardziej lubianymi przez dzieci są zajęcia o charakterze plastyczno-technicznym. Wychowankowie biorą udział w projektach edukacyjnych.

Czytaj więcej...

Biblioteka

Biblioteka organizuje akcje czytelnicze oraz wiele konkursów. Zajmuje się ewidencją podręczników i ich dystrybucją.

Czytaj więcej...

Programy i Projekty

Uczniowie rozwijają swoje pasje, pogłębiają wiedzę, przygotowują się do udziału w konkursach i zawodach.

Czytaj więcej...

 

WYNIKI SZKOLNEGO KONKURSU KULINARNEGO

gruszka1 gruszka gruszka1
„Przepis na danie z gruszką”
dla klas 1-3 w ramach realizacji programu
„Owoce i warzywa w szkole”

I miejsce: Marysia Kowalczyk , kl. III e
II miejsce: Michał Góral, kl. III d
III miejsce: Dawid Pietrzyk, kl. III e
Wyróżnienie: Maciej Odoj, kl. III b
GRATULUJEMY!

 

SZKOLNY KONKURS KULINARNY- Rok szkolny 2017/2018
w ramach realizacji programu „Owoce i warzywa w szkole”
Zapraszamy chętnych uczniów klas 1-3 do udziału w konkursie kulinarnym, którego celem jest powiększenie powstałej w roku szkolnym 2014/2015 książki kulinarnej z najciekawszymi przepisami uczniów naszej szkoły.

Regulamin konkursu
1. Zadaniem uczestników konkursu jest zaproponowanie oryginalnego przepisu i zaprezentowanie dania, w którym głównym składnikiem będzie gruszka.
2. Na prace konkursowe czekamy do 30.11.2017r., czyli Dnia Gruszki dzien gruszki
3. Nauczyciele (jury) będą oceniali:
• estetyczność pracy;
• ciekawy pomysł zaprezentowania przepisu, w tym własne zdjęcie lub rysunek powstałego dania;
• stopień trudności w wykonaniu potrawy;
• oryginalność przepisu;
• ciekawa nazwa dania (z przodu pracy).
4. Przepis powinien zawierać:
• składniki oraz ich ilość;
• sposób przygotowania;
• zdjęcie lub rysunek gotowego dania;
5. Format pracy: A4 (w pionie).
6. Praca musi być podpisana z tyłu kartki (hasło konkursu- „Przepis na danie z gruszką”, imię, nazwisko, klasa) i złożona do pokoju nauczycielskiego.
7. Wyniki konkursu będą ogłoszone 7.12.2017r. i wywieszone na tablicy koło sali 129.
8. Jury przewiduje dyplomy i nagrody dla trzech najlepszych prac konkursowych.
9. Nagrodzone prace konkursowe znajdą się w „Szkolnej książce kulinarnej”.


Organizatorzy: Magdalena Gamza, Monika Dorosińska

szkola promujaca zdrowie

"Szkoła promująca zdrowie zwiększa możliwości młodych ludzi do podejmowania działań i dokonywania zmian. Jest miejscem, w którym młodzi ludzie pracując razem z nauczycielami i innymi osobami, mogą osiągnąć sukces. Wzmacnianie młodych ludzi, wspieranie ich wizji i idei, umożliwia im wpływ na ich życie i warunki życia". (WHO, 1997)

 

Pragniemy, aby nasza szkoła była:
- miejscem, w którym ludzie żyją, uczą się, pracują, bawią się
- miejscem, w którym społeczność szkolna podejmuje działania dla poprawy własnego samopoczucia i zdrowia
- miejscem, w którym uczniowie uczą się jak zdrowiej i lepiej żyć
- miejscem, w którym zachęca się innych ludzi ze swojego otoczenia do podejmowania podobnych decyzji.

Od roku 2018/2019 nasza szkoła, przygotowuje się do zdobycia Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie. Przedstawicielki zespołu ds. promocji zdrowia (M. Dorosińska, M. Skorupka, E. Doliwa) przygotowywały się w roku 2018/2020 poprzez szkolenia w placówce METIS, do utworzenia Programu Szkoły Promującej Zdowie. Ostatecznie PSzPZ powstał w roku szkolnym 2019/2020. Realizacja tego programu rozpoczęła się w tym roku szkolnym i trwać będzie trzy lata.
Program ten, ma pomóc naszym uczniom, rodzicom i całej społeczności szkolnej w realizacji zdrowego trybu życia w aspekcie społecznym, duchowym, psychicznym oraz fizycznym.

 Koordynator

Monika Dorosińska

 

Program „Owoce i warzywa w szkole”  w roku szkolnym 2017/2018
DZIEŃ GRUSZKI !!!

gruszka

 

 

 

 

 

 

 

 


W naszej szkole w bieżącym roku szkolnym 30 listopada 2017 r. to Dzień Gruszki!
Z tej okazji zachęcamy do zjedzenia gruszki…
W tym dniu uczniowie klas 1-3 przynoszą ważne informacje na temat gruszki i dzielą się swoją wiedzą z kolegami i koleżankami. Ponadto, każda z klas będzie miała za zadanie wykonać plakat na temat tego owocu, który powinien przedstawiać:
• obraz gruszki;
• skąd pochodzi (grusza), odmiany gruszek;
• wartości odżywcze gruszki;                 
• co się pozyskuje z gruszek, do czego są wykorzystywane.

Przedstawicieli klas prosimy o przyniesienie plakatów tego dnia do pokoju nauczycielskiego (podpisanych z przodu: klasa…).
Zostaną one zaprezentowane na forum szkoły koło stołówki, aby cała społeczność szkolna mogła podziwiać klasowe prace i dowiedzieć się więcej
o tym ciekawym i bardzo wartościowym owocu.

Wychowawcom klas 1-3 z góry dziękujemy za współpracę i zaangażowanie podczas realizacji programu „Owoce i warzywa w szkole”.
Magdalena Gamza, Marzena Uramowska, Monika Dorosińska

 

WYCIECZKA CAŁODNIOWA DO WROCŁAWIA

We wtorek ( 24.10.2017 ) zwiedzaliśmy Wrocław. W naszej pamięci mamy wiele miłych wrażeń : piękny rynek, poszukiwania krasnoludków, obiad w Mc'Donalds oraz niesamowite Afrykarium . Ten wyjazd pokazał nam jak można w jeden dzień sporo się dowiedzieć i z przyjemnością jeszcze tam wrócimy... :)
Opiekun Przyjaznej Dłoni : Fabiana Bartela

Zespół Szkolno - Przedszkolny nr 3 w Katowicach

ul. Grzegorzka 4, 40-309 Katowice
telefon/faks: Sekretariat 32 256 62 06 Portiernia 32 256 61 48
email: zsp3katowice@interia.pl
adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej /ZSP3KATOWICE/SkrytkaESP

CookiesAccept

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Więcej o plikach cookies (tzw. "ciasteczkach")
dowiesz się pod adresem: https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Monitoring jakości powietrza dla miasta Katowice

2024 Copyright ZSP3 Katowice Rights Reserved